09/06/2021

Nicotina vs fumul de țigară. Care este cauza primară a bolilor legate de fumat?

Mulți oameni asociază pericolul fumatului cu nicotina. Însă este aceasta principala substanță responsabilă de bolile legate de fumat sau nu?
Potrivit Institutului pentru Sănătate și Excelență în Îngrijire din Marea Britanie (NICE), în primul rând, toxinele și substanțele cancerigene din fumul de tutun, și nu nicotina, sunt cele care provoacă boli.
Nicotina este o componentă naturală, prezentă în planta de tutun. Odată inhalată, aceasta este absorbită prin plămâni direct în fluxul sanguin, de unde călătorește prin corp în țesuturi și organe, inclusiv în creier.
Din motiv că provoacă dependență, nicotina este unul dintre motivele pentru care unii adulți fumează. Alte motive pot include gustul, ritualul și experiența senzorială.
În timpul fumatului, tutunul dintr-o țigară convențională arde la o temperatură de circa 600°C, ajungând până la 800°C la capătul țigării. În urma procesului de ardere se emană peste 6000 de substanțe chimice nocive. Printre acestea, monoxidul de carbon și gudronul.
Pe de altă parte, tehnologia de încălzire a tutunului nu arde tutunul, ci îl încălzește până la o temperatură optimă. Ce rezultă în urma încălzirii tutunului este un vapor care conține nicotină și cu 95%* mai puține substanțe chimice nocive, datorită lipsei procesului de ardere.
Deși nicotina nu este cauza principală a bolilor asociate fumatului, aceasta nu este lipsită de riscuri și provoacă dependență.
Cea mai bună opțiune pentru sănătatea dumneavoastră este să renunțați la fumat sau să nu începeți niciodată. Utilizarea nicotinei este interzisă femeilor însărcinate și celor ce suferă de boli de inimă, tensiune arterială sau diabet. Totodată, minorii nu trebuie să aibă acces sau să utilizeze produse din tutun sau nicotină.
* „Cu 95% mai puțin” reprezintă reducerile medii ale nivelurilor unei serii de substanțe chimice nocive (cu excepția nicotinei) în comparație cu fumul unei țigări de referință. Nu echivalează neapărat cu o reducere de 95% a riscului.

Cele mai populare

Ce este IQOS ILUMA?
Citiți mai mult
Ce reprezintă rezervele de tutun TEREA?
Citiți mai mult
lil SOLID Ez: Noua versiune lil SOLID — deja în vânzare
Citiți mai mult
Litere și cifre. De ce numărul de serie al dispozitivului este atât de important?
Citiți mai mult