Loading...

Experții PMI, de vorbă cu utilizatorii IQOS din Moldova

Despre un viitor fără fum, din prima sursă

Promisiunea companiei Philip Morris International de a construi un viitor fără fum este bazată, în primul rând, pe principiul transparenţei. Suntem conştienţi de faptul că pe fundalul avalanşei de informaţii despre sistemele de încălzire a tutunului, care apare zilnic, utilizatorii IQOS, inclusiv din Moldova, au acumulat un şir de întrebări la care aşteaptă răspunsuri din prima sursă.

Iată de ce, zilele trecute IQOS Moldova a organizat la Chişinău o întâlnire informală cu comunitatea IQOS din ţară, la care a fost invitat expertul internaţional Konstantin Kozikis, director regional (Europa de Est, Orientul Mijlociu și Africa) pe Reglementare și Cercetare Științifică din cadrul PMI. În prezentarea sa, specialistul s-a referit, în termeni accesibili, la argumentele ştiinţifice care stau la baza conceptului de alternativă mai bună a fumatului, atribuit produsului IQOS. Iată principalele teze, pe care le-a punctat Konstantin:

Principala cauză a bolilor asociate fumatului nu este nicotina

Da, la fel ca şi ţigările, IQOS conţine nicotină, care provoacă dependenţă. Atunci când îşi aprinde ţigara, fumătorul dă startul procesului de ardere a tutunului (>600°C), inhalând odată cu fumul nu doar nicotină, dar şi alte 7000 de substanţe chimice, 100 dintre care sunt considerate cauze sau potențiale cauze ale bolilor asociate fumatului. Cu alte cuvinte, cu cât temperatura este mai înaltă cu atât mai mare este conținutul substanțelor toxice inhalate. IQOS nu arde tutunul, ci doar îl încălzeşte până la 350°C, eliminând în loc de fum un aerosol. Pentru că procesul de ardere nu are loc, nivelul de substanțe toxice în aerosolul IQOS este redus în mediu cu 90% în comparație cu fumul de țigară.

Tranziţia de la ţigări la IQOS este comparabilă cu renunţarea la consumul de tutun

Scopul PMI este de a crea produse „heat-not-burn” care să reducă efectele nocive asociate consumului de tutun. Ultimele studii, efectuate de savanţii companiei, arată că nivelul scăzut de substanţe chimice nocive care se conţine în aerosolul IQOS comparativ cu cel din fumul de ţigară este direct responsabil de reducerea riscurilor pentru sănătate în cazul utilizatorilor IQOS. Mai exact, pe termen scurt starea de sănătate a fumătorilor care au abandonat ţigările și au devenit utilizatori de produse din tutun încălzit este comparabilă cu cea a fumătorilor care au renunţat total la consumul de tutun.

Instituţiile internaţionale confirmă că IQOS este o alternativă mai bună fumatului

Numărul ţărilor, unde produsele din tutun încălzit sunt supuse cercetărilor creşte continuu (SUA, Marea Britanie, Germania, Italia, Olanda, Grecia, Elveţia, China, Japonia, Ucraina, Rusia, etc.). Concluziile a peste 400 de oameni de știință care muncesc la centrul științific al PMI din Elveția sunt confirmate de instituţii internaţionale cu renume. Institutul Federal de Evaluare a Riscurilor din Germania (BFR) a stabilit că aerosolul IQOS conţine 80-99% mai puţine substanţe chimice nocive decât fumul de ţigară. Despre acelaşi lucru vorbeşte şi Administraţia pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA). Iar Departamentului de Sănătate Publică din Marea Britanie a constatat un risc redus şi pentru sănătatea celor care se află în aceeași încăpere cu utilizatorii IQOS.

Produsele „heat-not-burn” – o soluţie eficientă în lupta cu fumatul

În Uniunea Europeană, unele guverne sprijină trecerea la alternativele mai bune pentru țigări. Astfel, accizele la țigările clasice sunt în medie cu 63% mai mari decât cele pentru rezervele de tutun HTP. În Marea Britanie, impozitele pentru țigări sunt de 8 ori mai mari decât cele pentru Heets, iar în Polonia nu se aplică accize pentru acest tip de produse. Și oficialii din Noua Zeelandă și SUA califică produsele „heat-not-burn” inovații care ar putea ajuta oamenii să renunțe la fumatul tradițional. Experții internaționali sugerează că autoritățile din toată lumea trebuie să renunțe la strategia abstinenței şi să-și regândească abordarea, în condițiile în care numărul consumatorilor de tutun rămâne constant de mai mulți ani.Aflați mai multe despre "viitorul fără fum" și de ce era nevoie de o schimbare .

Discuția cu expertul PMI, Konstantin Kozikis, este prima din şirul întâlnirilor planificate de IQOS Moldova, scopul cărora este de spori gradul de informare al utilizatorilor în privinţa tehnologiei de încălzire a tutunului, a tendinţelor din industria tutunului, a celor mai recente cercetări ştiinţifice relevante, etc.